Kautokeino – Teno 2013

KAUTOKEINO 2.-7.8-13

Ensinmäinen osio kerhon aikuisten jäsenten kalareissusta ja mestaruuskilpailusta alkoi perjantaina 2. päivä. Kiireisimmät ehtivät lähteä jo torstaina, ja vielä kiireisimmät lähtivät jo keskiviikkona. Kautokeinolla oli mukana yhteensä 10 henkilöä, joista kolme naispuolisia.

Perjantaina kokoontuminen oli sovittu Kautokeino kylän Statoil huoltoasemalla. Siellä tankattiin vesi tömpöt täyteen ja jatkettiin vehkeiden desifiointiin ja lupien ostoon. Ja ei muuta kuin kohti Kautokeino jokea. Seuraavaksi oli leirin pystytys, ruokailua ja valmistautuminen suur taimenten väsytyksiin. Mutta eipä vaan pärjätty isomuksille. Yön aikana näkyi hyvin kalaa joessa ja päätyivät jopa rannallekkin asti, myös vähän kookkaampiakin, Joonaksen 49cm taimen. Siikaa tuli kohtuullisesti, että ei tarvinut kumminkaan nälissään olla.

Lauantaina illan tullessa laskeuduimme taas joelle, pupaa näytti kuoriutuvan jo vähän enemmän kuin edellisenä yönä. Joki oli taas kalaa ”puurona” täynnä, mutta valkkasivat parhaimman näköiset herkut. Siimat olivat kireällä, välissä vähän liiankin kireällä.. Isomukset katkoivat siimat ja jätkät hävis taimenille 6-0. Siioille sen sijaan pärjättiin ja taas päästiin syömään. Isoimmat siiat yli 40cm.

Sunnuntaina perus päivä askareet ja illasta joelle. Sama homma jatkui..

Maanantaina osa porukasta jo lähtivät kotia päin, mutta Joonas ja Mikael jäivät vielä loppu reissulle. Siikaa tuli tuttuun tapaan ja jopa mitta taimenkin.

Tiistaina pojat suunnistivat Pikefosseen katsomaan suosittua kalastus kohdetta ja hienoa nähtävyyttä. Kahdestaan saivat onkia koko paikan, mutta ei isompaa kalaa rantautunut, mutta kumminkin näkyi, ”rokotiili” kävi kurkkaamassa kuka sinne rannalle tuli. Sen jälkeen alkoikin haluttaa enemmän rannalle kuin jokeen. Yöllä vielä katsastettiin Kautokeino viimeisen kerran ja mittataimenkin saatiin, Mikael 45cm.

Keskiviikkona leiri ja tavarat kasaan ja matka jatkui kohti Tenoa. Taimenta ja siikaa tuli melko paljon 6 päivän aikana, jokseenkin pienehköä, mutta myös mitallisia. Majoittuminen tapahtui kotateltassa, teltassa ja asuntoautossa. Sää oli lämmin ja sääskiä riitti. Kiitokset mukana olleille mukavasta reissusta!

TENO 7.-11.8.–13

Aikuisten jäsenten kalareissun ja samalla aikuisten jäsenten kerhon mestaruuskilpailun toinen osio jatkui Tenojoella. Kautokeinoelvalla olleista suurin osa kotiutui. Vain Joonas ja Mikael jatkoivat Tenolla. Uusia retkeläisiä saapui 4 kappaletta. Majapaikkana oli tuttu ja turvallinen Alaniemelän lomamökit. Tenolla kalastajia oli siis mukana 6 henkilöä, joista naisia 2. Retken aikana porukka kalasteli laajalla alalla aina Alakönkään särkiltä Dalvadasiin asti. Vesitilanne joessa oli heikko ja sekin vesi, mitä oli, niin oli todella lämpöistä. Keskiviikon lukema näytti 18,5 astetta. Virtauma Onnelan suvannolla taas oli 100 kuution tasalla. Ilman lämpö oli reilusti yli 20 astetta. Olosuhteet olivat siis erittäin haasteelliset.

Keskiviikkoiltana kuitenkin Joonas sai jo kiinnityksen ekaan kalaan ja mittautti kisan johtokalan, 56 cm kirkkaan titin. Lisäksi tapahtumia oli ollut muitakin, myös Mikaelilla, mutta kalat olivat jääneet jatkamaan kutuvaellusta. Rungottomaan olivat ottaneet. Sää muuttui hiukan paremmaksi. Saatiin sadekuuroja iltasella.

Torstai toi kisaan uutta eloa. Ensin Mikael mittautti uuden johtokalan, sentin isompi titti kuin Joonaksella. Myös Pasi pääsi saamamiesten porukkaan ja siirtyi omalla titillään kilpailun kärkeen. Molemmat kalat tulivat Kalkusta Undertakerillä ja olivat kirkkaita. Kalaliikennettä näkyi muutenkin jonkin verran.

Perjantaina vierailtiin tyhjillä särkillä. Eipä enään ruuhkat haitannu. No ei saatu kalaankaan minkäänlaisia havaintoja, ei edes visuaalisia. Perjantain ja lauantain välinen yö toi sitten kilpailun voittokalan. Sen sai Joonas. Lohella mittaa hiukan yli metri ja painoa 10 kg. Perhona rungoton. Samana yönä myös Pasi sai pidellä kunnon kalaa, mutta kala vei miestä sata nolla. Positiivinen tapaus sinällään, kun otti putkeen. Eka kerran eläissään. Reiman sinnikäs ja niin tuloksellinen tuubin uitto heinäkuulla aiheutti erilaisia kokeiluja tälle reissulle. Kokeilut jatkuvat ensi kesänä.

Lauantaina Pasi sai pinturiin ensimmäiset havainnot. Titti rannalle ja toinenkin yritteli samaa, mutta ei aivan onnistunut. Molemmat havainnot tulivat tuubiin sidottuun Bomberiin. Viimeisenä yönä ennen kotiutumista kuului sitten hämärästä yöstä Jarin huuto: JO! Hän sai kiinni 5,7 kg kojamon, jolla mittaa 86,5 cm. Sillä irtosi komeasti kisan kakkossija.

Kokonaisuudessaan porukkamme sai kalaa hyvin. Vain rouvat jäivät saaliitta, sinnikkäästä yrittämisestä huolimatta. Perhoista ylivoimaisin oli Joonaksen rungoton. Sillä tuli kisan 2 suurinta kalaa. Pintalohihommat tuottivat selvästikin pettymyksen. Olosuhteet tähän lajiin kun olivat etukäteen ajateltuna optimaaliset. Liian lämmin vesikö sitten sai kalat niin passiivisiksi, että isommilta veritöiltä säästyttiin. Saattoihan syynä olla toki vähäinen kalamääräkin.

Meininki reissulla oli iloista ja rentoa. Vähäinen väkimäärä jokivarressa antoi hyvin tilaa heittää. Kiitokset retkelle osallistuneille jäsenille sekä Urholle majoituksesta. Pidähän ne turvatyynyt tarakalla, jos vaikka kaadut.

Pasi Niskala