Nuorttijoki 2008

Retki Nuortille 15.08.-17.08.2008

Kerhon kalaretki Nuorttijoelle käynnistyi perjantai iltapäivänä, monta päivää jatkuneiden vesisateiden jälkeen. Keli muuttui poutaiseksi ja oli tulossa ihan mukavat loppukesän kelit. Retkelle osallistui kaikkiaan 12 jäsentä.
Perillä Sinirinnan laavulla totesimme joen olevan tulvassa ja vesi oli värjäytynyt ruosteen ruskeaksi. Lisäksi kaikenlaista roskaa huilasi joessa. Ennen varsinaista kalastuksen alkua saapui leiriimme Metsähallituksen kalastuksen valvojat, 2 kappaletta. Kysyttyämme tahtovat he nähdä lupamme, vaikka emme ole vielä aloittaneet kalastusta, he sanoivat sen olevan helpompi nyt, kuin sitten jokaiselta erikseen joella, totta. Kaikkien lupa-asiat olivat tietysti kunnossa. Oli positiivista tavata luvan kysyjiä pitkästä aikaa.

Perjantai-illan kalastus oli lähinnä löysien heittelyä tulvajoessa. Muutamia merkkejä kaloista tosin saatiin, mutta ei mitään pannulle asti. Yöllä oli pakkanen ja teltoissa vedettiin makuupussien vetoketjut kiinni asti. No ainakin ne, joilla ne toimi.

Lauantai-aamuna todettiin veden olevan laskussa. Joukot jakaantuivat eri alueille jokea. Alkoi totinen Taimenen ja Harjuksen metsästys. Keli oli aurinkoinen muutamine sadekuuroineen. Tuuli meinasi hiukan haitata kalastusta.
Mitallinen kala tuntui olevan todella kateissa. Muutamia hyviä havaintoja toki saatiin, lähinnä erilaisiin streamereihin. Ainoan mitallisen Taimenen (45cm) kepitti Timo. Sinirinnan päällä olevan kosken niskalta. Perhona oma harmaan sävyinen muddleri. Illan tullessa alkoi näkyä todella paljon pintakäyntejä suvannoilla. Syynä runsas Päiväkorentojen kuoriutuminen. Ainoa mitta-Harjus n. 40cm, tulikin näin ollen koskikorento jäljitelmällä, tietenkin. Saajana Lars. Illan aikana oli vielä muutamia hyviä havaintoja Taimenesta Rännissä, mutta ei mitään Halsteriin asti.
Lauantain aikana tuli tosi paljon alamitta Taimenta, aina 37 centtisiin asti, mutta isommukset pysyivät piilosilla. Ei edes Kalle-Maurin armoton yritys, päiväunineen, tuonut tulosta. No loppuiltana väsyteltiinkin sitten nuotiopiirissä niitä, vanhoja Isoja Taimenia. Taisi siinä joku Lohikin menettää henkensä. Samalla seurailtiin kuun pimennystä.

Sunnuntaina oli kotio lähtö, joten kalastus jäi vähäiseksi. Kolttakentässä käytyäni totesin kelin olevan parasta loppukesää. Aurinko paistoi, oli täysin tyyntä ja Harjukset olivat tulossa pintaan. Ei mitään suur-Harjuksia kuitenkaan. Tervon Jari poimi mukaansa yhden Harjuksen n. 35cm.

Kiitokset osanottajille ja ehkä taas sitten ensi kerralla tärähtää.

Pasi