Kalixjoki 2016

Kalaretki 2016

Ruotsi

Kalixjoki

Jockfall/Pahakurkkio

04.-07.08.- 16

Mukana reissussa olivat Reima N., Pasi, Jouko, Kari, Juhani, Jari, Henri ja Reima H.

Tavoitteena oli saada Ruotsin (isoa) lohta siiman päähän.

Pääasiassa porukkamme koostui kokeneesta lohenkalastaja miehistöstä, mutta Jockfallin pelipaikoilla oli koko sakki ensi kertaa, paitsi Reima N. ja allekirjoittanut. Matkaa Sallasta kertyi paikalle n. 350 km.

Majoitus reissussa oli hyvätasoinen. Mökkimme sijaitsivat Kalixjoen rannalla, aivan Jockfallin putouksen vieressä ja sen jykevä pauhu tulikin kyllä tutuksi. Varaukset mökeistä oli tehty jo kevätkesällä, mutta kun kärki saapui paikalle, ei varauksia löytynyt mistään. Onneksi oli ennakkoon joelle matkannut Reima paikalla kielimuuria särkemässä ja kaiken lisäksi vapaita mökkejä tarjolla, niin ei jouduttu taivasalle. Ennen kuin pääjoukko oli ehtinyt edes paikalle tuli Reimalta viestiä edellispäivinä katkotuista tapseista. Se lisäsi odotuksia kovasti.

Heti torstai-illan aluksi pääsi Jouko piettelemään lohta kalliopoolissa. Lohi vei kuitenkin voiton ja mennessään putkeen punotun Panomiehen. Joukolla oli illan aikana toinenkin tärppi, joka ei kuitenkaan takertunut kiinni. Kattilapoolissa oli elokuun hämärään olemassa sääntö, että kalastus oli kielletty 00.00-06.00 välisenä aikana. No se takasi tarvittavat yöunet.

Perjantai aamuna kasaannuttiinkin sitten omalla porukalla Rotkopooliin. Aamusumun hälvettyä alkoi aurinko lämmittää paikkaa jo hiukka liikaakin. Saaliiksi saatiin Pasin elämänsä pienin titti eli kossi, joka vapautettiin. Muuta ei kuulunut. Kun sitten auringon lämpö ylitti valkoihoisen ihimisen sietorajat, noustiin törmän päälle levolle, lounaalle ja päiväunille. Illasta kokeiltiin länsirannasta laavuneduspoolia. Paikka herkullisen näköinen, mutta hankala kalastaa korkean veden takia. Paikasta saatiin saaliiksi ainoastaan Pasilla pari potkua kiinni ollut päästö (kossi varmaankin) ja muutamia tärppejä hiukan alempaa.

Lauantaina porukka jakaantui kahtia ja pääjoukko vietti päivää kalliopoolilla ja Pasi, Jari ja Juhani suuntasivat ylävirtaan. Tarkoituksena oli löytää Pahakurkkio ja Saarikoski nimiset paikat.. Löytyivät kyllä, vaikka Jockfallin kahvilan nuori opasherra olikin yllättäen täysin tietämätön noista ylävirran paikoista. Ei edes ollut kuullut Tärändön kylästä mitään. Se sijaitsee n. 65 km ylävirtaan Jockfallista. No kuitenkin nuo paikat löytyi Tärendön kaupan kassalta saaduilla opastuksilla (suomeksi) ja samasta paikasta saatiin myös luvat (50 kruunua/pvä) . Kaupassa palvelu oli kyllä jotain mykistävää. Myyjä vei vielä kyselijän tietokoneelle ja haki sieltä kartan ja näytti paikan mihin seuraavaksi. Hienoa.

Kalapaikkoina nuo uudet vedet olivat jo kalastettavamman oloisia perhopaikkoja ja normivedellä varmasti myös kalaa antavia, uskon niin. Päivältä saaliiksi jäivät 3 hyppyhavaintoa lohista sekä 1 hyvä tärppi. Lohi-smoltteja alueelta tarttui tosi paljon perhoon, joten jälkikasvua pakoilla oli. Samaan aikaan kattilassa toinen osio seurueestamme oli nähnyt arviolta 300 hyppyä, mutta tärppejä ei ollut kuulunut. Kattilassa olikin koko viikonlopun hyvin kalaa, koska kuuleman mukaan vesi oli niin korkealla, että lohet eivät olisi oikein löytäneet portaisiin, joten ne jäivät pyörimään alueelle.

Reissu näille Itämeren lohen pelipaikoille oli kaikkien mielestä onnistunut ja ei varmastikaan viimeinen. Lupahinnat olivat halvat ja isompia ruuhkia ei rannoilla näkynyt. Ainoastaan kontakteja kalojen kanssa olisi saanut tulla enemmän, mutta senkin puutteen korvasi hyvä porukka.

Kiitos kaikille mukana olleille ja retkeä järjestäneille.

Passu