Kalixjoki 2017

Kalix-joki 10. – 13.8.2017

Kerhomme aikuisille jäsenille kohdistettu kalaretki suuntautui tänäkin kesänä Ruotsinmaalle ja Kalix-joelle. Kalapaikka valittiin jo keväällä, jotta suunnittelulle jäi aikaa riittävästi. Ajankohta oli myös tuttu elikkä ikään kuin kauden päättäjäisaikoja jo elettiin. Kalastuskohteena oli Perämeren Lohi ja Kalixin Taimen.


Mukaan oli ilmoittautunut jälleen lähtijöitä runsaanlaisesti mutta kun lähtö läheni, niin tuli muutamia harmillisia peruutuksia. Reissuun saatiin kuitenkin 6 kerhomme aktiivista osallistujaa.
Kalastuskohteeksi joella oli valittu Saarikosken alue Saittarovassa, jossa majoituksemmekin sijaitsi. Saimme majoituksen aivan joen törmältä, mikä oli todella upea juttu. Kämpällä ei ollut sähköä, joten eväiden lämpenemisen kanssa oli oltava tarkkana. Keittiössä oli kaasuhella ruoanlaittoa varten ja juomavesikin kannattaa tuoda tullessaan, jos ei halua juoda joesta.

Kämpän vuokraus ja kalastuslupien osto hoitui Saittarovan kaupalta, jossa erittäin hyvin Suomea raataava mies palveli meitä ja kaikki maksut hoidettiin jouhevasti luottokortilla. Kalakortti vuorokaudeksi maksoi 100 Ruotsin kruunua.
Vesitilanne alueella ei juuri tälle kesälle yllättänyt, elikkä erään soutaja puheiden mukaan, se oli noin metrin normi ajankohtaista ylempänä. Reissun aikana vesi tosin laski todella nopeasti jo n. 30 cm. Kalaa alueelta oli saatu huhujen mukaan suht heikosti, mutta sitä asiaahan me juuri olimmekin tulleet korjaamaan.

Mökkinaapureiksi saimme, onneksemme, näitä paikkoja ennenkin kalastaneita perho- / uistinhenkilöitä Iisalmesta, jotka neuvoivat kalapaikkojen löytymisessä ja olivat muutoinkin avoimia ja sanavalmiita ja hyvällä huumorintajunnalla varusteltuja, elikkäs lupsakoita. Suuri kiitos Heille varsinkin siitä tosi makeasta Lohi- Taimen keitosta, josta pääsimme viimeisenä iltana nautiskelemaan.


Kalastusta reissulla sai harrastaa kyllä riittävästi ja isompia ruuhkia kalapaikoilla ei ollut, mutta kuitenkin yllättävän paljon oli kalamiehiä liikenteessä. Kalansaaliimme jäi heikoksi ja Se Perämeren Lohi jäi porukalta saamatta, mutta Askoa lainatakseni niin kalathan on tällaisilla reissuilla vain bonusta. Henri sentään rantautti viimeisenä yönä pari jokitaimenta.
Lohikalaa näkyi alueella jonkin verran ja 2 ison kalan kiinnitystäkin saatiin, joista molemmat osuivat allekirjoittaneelle. Eka iltana noin kympin kalaa sain riemuissani hetken pidellä, mutta riemu päättyi komeaan hyppyyn ja kalan irtoamiseen. Toisen illan kala taas sai pidellä minua ja ajella perhollani miten halusi. Olinkin aivan matkustaja koko session ajan ja mielestäni kyseessä oli oma ennätyskalani, sillä tuollaista voimaa en ole ennen saanut vavalla pidellä, koskaan. No tulipahan siinä tarkistettua kaikki siimojen solmut ja kelan jarrun kesto.
Sen verran voin vielä sanoa, että kun kalat tarttuivat kiinni, niin ne lähtivät heti paukusta merelle päin… Olivat ilmeisesti seuranneet Yleisurheilun MM-kisoja. No yhtään aituria ei saatu siimoihin kiinni.

Vaikka saalis jäikin laihaksi, niin silti reissu oli jälleen onnistunut ja paljon antava. Välillä opiskeltiin heittämään ja vähän väliä lokattiin sitä oikeaa perhoa ja välillä taas väsyteltiin niitä joskus jo saatuja kaloja uudelleen. Opiskeltiin solmuja ja vaihdeltiin sopivia heittosiimoja ja tippejä. Välillä käytiin hiukan kämpän uumenissa levolla ja vain oltiin ja iltaisin tietysti nautittiin rantasaunan löylyistä. Yksi asia oli kuitenkin varmaa ja taattua tälläkin reissulla: Huumoripitoiset jutut ei loppuneet, sillä jutunkerrontavastaava, `Oottako kuullu`, työnsi tarinaa tulemaan, katkeamatta.
Kiitokset kaikille mukana olleille sekä naapureille että myös muille joella meihin törmäilleille ja neuvoja antaneille.

Mukana reissussa olivat: Kari, Henri, Asko, Jari, Juhani ja Pasi.

Kirjaili Pasi