Kautokeino 2018

Kalareissu Kautokeinoon 9. – 12. 8. 2018

Sallan Perhokerho ry:n 30 v. juhlavuoden kalareissu aikuisille jäsenille järjestettiin 9.-12.8.-18  Norjan lappiin, Kautokeinojoelle. Matkaa varten varattiin paikanpäältä, kaikilla mukavuuksilla varustettu, komea mökki ja sen sijainti oli yllätykseksemme  keskellä Kautokeinon kylää. Osa porukasta vietti kuitenkin nukkumisajan perinteisesti kotateltassa, joka nyt oli pystytetty Lahpojoen rannalle ja matkailuautossa yöpyjiäkin oli reissussa mukana.

Sää reissun aikana oli pilvinen ja väliin satoi hiukan vettäkin, mutta pääosin oli ns. kalakeli koko ajan. Ilman lämmöt 10- 20 astetta plussalla. Kesän pahimmat helteet oli jo onneksi hikoiltu.

Tavoiteltavana saaliskalana oli Kautokeinon upea taimen ja sekä siika, jotka nousevat suvannoilta ja järviltä koskiin syömään vesiperhosen pupaa, jos ja kun sitä kuoriutuu. Kuoriutumisten ajankohta ajoittuu vuorokauden pimeimpään aikaan. Mitään pupa-hätsinkiä ei kuitenkaan tällä reissulla osunut kohdille, joten saalis jäi siten vaatimattomaksi. Kautokeinojoen paras kuoriutumisyritys oli perjantai-iltana, mutta sekin loppui heti 15 minuutin jälkeen kovaan sateeseen. Tuo häslinki ehti antaa yhden 45 cm taimenen ja sitten se oli ohi.

Reissun paras kuoriutumissessio osui Cabardas.joelle lauantai-illaksi. Porukastamme paikalla olivat Asko ja Heimo. Reissun komein  taimen osuikin juuri tuolta Heimon pupaan. Kalalla mittaa komeat 57 cm. Askolle myös saaliiksi taimen, 45 cm. Cabardasjoen lupien voimassaolosta oli kahdenlaista tietoa. Luvanmyyjän mielestä sillä sai kalastaa illasta ostettuna aina seuraavaan iltaan asti, eli 24 tuntia. Paikalle tulleen Kalastuksenvalvojan mielestä lupa katkeaa kuitenkin aina klo 24.00 riippumatta siitä milloin se on ostettu. Näin ollen pojilla jäi paras Cabardas-häslinki kalastamatta.

Myös siikoja saatiin vähän. Harjuksia esiintyi aikalailla paljon Pikefossen nimisen, todella komean ja valokuvauksellisen putouksen alapuolisella osuudella ja niitä saalistettiinkin jonkin verran. Harjuksia oli saalistamassa myös paikalliset hauet, joista yksi saatiin rannikolle asti ja seuraava sitten veikin kaluston mennessään.

Kokonaisuudessaan reissua voidaan jälleen pitää onnistuneena ja osallistujia viihdyttävänä. Mutta kyllä se olisi ollut paikallaan se kunnon pupahäslinkikin.

Reissussa mukana olevien ikähaitari oli parikymppisistä nuorista miehistä aina reiluun seitenkymppiseen, kokeneeseen perhokalaveteraaniin. Porukka ei ollut vieläkään vuosista huolimatta juurikaan vanhentunut tai kalastuspalo sammunut, vaan aina oltiin yhtä kovalla innolla vetämässä kahluuhousuja jalkaan kun sen aika oli.

Positiivisen puolelle voidaan laittaa sekin, että kun opitaan tai saadaan opettaa uutta. Tällä retkellä yksi veteraanisarjan jäsenistämme saikin tietää, että perunoissa on oikeasti kuoret päällä eikä suinkaan niinkuin kotona on, että kun kutsu ruokapöytään vaimolta tulee, niin siellä on aina kuoritut kypsät perunat kattilassa.

Kiitokset osallistuneille ja eritoten retken toteutukseen ja onnistumiseen vaikuttaneet..

Pasi

One thought on “Kautokeino 2018

  1. Moikka
    hei voiko joku auttaa!!!!
    Olen tutkinut pohjoisten vesiä noin 30v ja nyt törmännyt asiaan mihin haluisin ”konkareiden” kokemuksia
    kun väittämä on että pikefossenin yläpuolella ei ole harjuksia!?
    onko teillä kokemusta ja luin teidänkin sivuilta että harria alapuolisella alueella no sen olen kyllä todennut!!
    mutta tarkoittaakohan se iktyologi jonka kanssa hiukan kinastellaan juuri tuota jokea vai maantieteellistä sijainta tarkoitan esim korkeutta merenpinnasta jne
    kiitos jos kerrotte näkemyksen kokemuksen kautta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *