Perhonsidonnan Lapin mestaruus 2014

Lapin perhosidonnan mestaruuskilpailut pidettiin 16.11.2014 Sodankylässä.

Sallan perhokerho osallistui kisoihin neljän henkilön voimin.

Vaikka SM-kilpailut jäivät kuluneena vuonna väliin, pidettiin Lapissa järjestyksessään jo neljännet Pohjois-Suomen mestaruuskilpailut perhonsidonnassa. Kisat järjestettiin yhteistyössä Sodankylän Perhokerhon ja Sallan Perhokerhon toimesta. Vaikka kilpailun osanottajamäärä ei aivan yltänyt SM-kisojen lukuihin, paikalle saapui silti toistakymmentä innokasta sitojaa ja kilpailun taso oli kova.

Kilpailut järjestettiin 16. marraskuuta ja kilpailupaikkana toimi Sompion koulu Sodankylässä. Pienimuotoisena ja lämminhenkisenä tapahtumana kilpailu on loistava paikka nuorille, aloitteleville sitojille testata taitojaan ja tutustua livesidontakilpailuihin. Aikaisemmin mukana olleille on tottakai mukava tavata kanssaharrastajia ja kertailla kesän (kala)kuulumisia. Livesidontakisa tuo mukavaa vaihtelua perinteiseen kotona sitomiseen, kun vastassa on sekä muut sitojat, että kello. Sidontataitoja kehittää myös se, että perhoja arvostelee kalan sijasta tuomari, joka kiinnittää huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin.

Kilpailijat jaettiin kolmeen sarjaan: Yleinen, nuoret alle 18 vuotta ja nuoret alle 15 vuotta. Kilpailuperhoina ensimmäisellä jaksolla sidottiin tunnettu pintaperho Elk Hair Caddis, joita yleisessä sarjassa sidottiin kaksi kappaletta, erikokoisiin koukkuihin. Toisena perhona oli klassinen uppoperho, The Black Gnat ja kolmantena streameri The Black Ghost. Ensimmäisen jakson perhot olivat materiaaleiltaan ja tekniikoiltaan suhteellisen helpot, mutta eroja sitojien välille saatiin. Tärkeää ensimmäisen jakson perhoissa oli mittasuhteiden tuntemus eri tyylilajien suhteen, sekä huolellisuus ”helppojen” perhojen sidonnassa.

Toisella jaksolla yleisessä sarjassa sidottiin varsin haastavaksi osoittautunut, Erkki Honkavuoren Malli 64. Perho sidotaan perinteiseen suomalaiseen soutuperhotyyliin ja siinä on monia haastavia osa-alueita, joista suurimpana lienee runko ja sen hunnutus, sekä siiven oikeanlainen toteutus. Nuorten sarjassa sidottavana oli suomalaisille hyvin tuttu lohiperho Rimpauttaja. Tästä tehtävästä nuoret suoriutuivat varsin hyvin. Molempien sarjojen toisen jakson toisena perhona oli luomistehtävä, ampiainen. Ampiaisen tuli soveltua pintaperhokalastukseen. Tästä tehtävästä kilpailijat suoriutuivat loistavasti ja parhaat ampiaiset melkeimpä lähtivät lentoon tuomarin pöydältä. Myös kilpailun paras perho löytyi luomistehtävästä.

Tulokset:

Yleinen:

1. Jari Tervo 108 p.
2. Ariko Miettinen 100 p.
3. Tapio Kangasvuo 88 p.
4. Janne Iittiläinen 88 p.
5. Mikael Vaarala 79 p.
6. Tuomas Kiprianoff 70 p.

Nuoret: alle 18v

1. Perttu Vierimaa 96 p.

Nuoret: alle 15v

1. Lauri Yliriesto 98 p.
2. Elias Tervo 71 p.
3. Jari Ankkuri 68 p.
4. Arttu Kauttio 61 p.

Joukkuekilpailu:

1. Sodankylän Perhokalastajat 276 p.
2. Sallan Perhokerho 258 p.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *